Stichting Holland-Moldova
Stichting Holland-Moldova is in december 1999 opgericht en statutair gevestigd in Apeldoorn. De stichting zet het werk voort dat door de Unie van Nederlandse Baptistengemeenten is begonnen in het armste land van Europa; Moldavië. Stichting Holland-Moldova wordt door de belastingdienst gekwalificeerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI-status). Dit maakt giften voor donateurs belastingaftrekbaar.
Stichting Holland-Moldova stelt zich tot doel: het verlenen van, al dan niet financiële hulp en ondersteuning in de ruimste zin van het woord, aan de samenleving van de Republiek Moldavië en daar gevestigde instellingen en personen, en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord (Statuten, artikel 2).
Stichting Holland-Moldova gelooft in gelijke kansen voor iedereen, ongeacht geslacht, afkomst, geloof, politieke voorkeur of etniciteit. Door het aangaan van een langdurige relatie met mensen en instellingen in de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië willen wij ons steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het land en een eerlijke verdeling tussen rijk en arm.
Hoewel het eerste contact via kerken tot stand is gekomen en veel van de relaties nog steeds kerkelijk gebonden zijn, is de visie van het stichtingsbestuur dat alle mensen gelijk zijn en gelijk behandeld dienen te worden. Deelname aan projecten en activiteiten, zowel in Nederland als in Moldavië, staat voor iedereen open.
De activiteitenportefeuille van Stichting Holland-Moldova is divers en varieert van het organiseren van verkennings- en hulpreizen, ondersteunen van zomerkampen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, het ondersteunen van een verzorgingstehuis tot het realiseren van structurele voorzieningen op kleinschalig niveau voor arme gezinnen.
De activiteiten worden gebonden door een aantal beleidsopvattingen die de stichting is toegedaan:
– Zowel de hulpvraag als de realisatie van de uiteindelijke oplossing komt uit het land zelf;
– Stichting Holland-Moldova faciliteert door middelen vrij te maken (mensen en geld);
– Hulp concentreert zich op maatschappelijk zwakkere groepen en individuen;
– Hulp is zoveel mogelijk gericht op het leveren van een bijdrage van structurele aard;
– Hulp is complementair aan andere initiatieven en komt tot stand binnen een vertrouwd netwerk van partners, zowel uit Moldavië als uit Nederland als uit andere landen.
Het bestuur van Stichting Holland-Moldova bestaat uit:
Jan te Sligte – Voorzitter
Wim Hart – Penningmeester
Henk van Vliet – Secretaris