Info Moldavië

Republica Moldova

De Republiek Moldavië (officieel: Republica Moldova) is een republiek in Oost-Europa, grotendeels gelegen tussen de rivieren Proet (Prut) en Dnjestr (Nistru). Het land wordt in het westen begrensd door Roemenië en in het noorden, oosten en zuiden door Oekraïne. Het ligt geheel ingeklemd tussen deze twee landen. De hoofdstad is Chisinau (Russisch: Kishinev). Het land geldt als een van de armste landen in Europa.

Moldavië behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie en is sindsdien een parlementaire republiek met een president als staatshoofd en een premier als hoofd van de regering.

De officiële taal in Moldavië is het Roemeens. Het is een Romaanse taal, afkomstig uit het Latijn en maakt gebruik van het Latijnse alfabet.  De tweede taal is Russisch. Het heeft de status van ‘interetnische communicatietaal’. Daarnaast worden in klein verband Oekraïens, Gagaoez en Bulgaars gesproken.

Geschiedenis Moldavië

De tegenwoordige Republiek Moldavië verwijst in zijn naam naar het historische vorstendom dat vanaf de 4e eeuw bestond, tussen de Karpaten en de Dnjestr lag en daarmee een groter gebied besloeg dan het huidige land. Na een tijd werd Moldavië door het Ottomaanse Rijk veroverd. In 1812 werd de vazalstaat Moldavië afgestaan aan het Russische Rijk en heette het nu Bessarabië. Sinds die tijd begonnen Russen het gebied te bevolken.

Tijdens de Russische revolutie in 1917 werd Bessarabië kort een autonome staat binnen de Russische Rijk, bekend als de Moldavische Democratische Republiek. In februari 1918 verklaarde de Moldavische Democratische Republiek zich onafhankelijk en werd later dat jaar geïntegreerd in Roemenië. Deze samenvoeging werd betwist door Sovjet-Rusland. In 1940 was Roemenië als gevolg van het Molotov-Ribbentroppact gedwongen Bessarabië af te staan aan de Sovjet-Unie, wat leidde tot de oprichting van de Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek (Moldavische SSR).

In de Tweede Wereldoorlog veroverden de Russen het gebied weer, veel Bessarabiërs werden gedeporteerd naar Siberië en andere verre delen van Rusland, terwijl Russen (en Oekraïners) het gebied nog meer begonnen te bevolken en alle hoge functies innamen. Het communisme werd ingevoerd en Moldavië werd de Moldavische Sovjetrepubliek.

Op 27 augustus 1991 verklaarde de Sovjetrepubliek Moldavië zich onafhankelijk.

Bevolking Moldavië

Moldavië heeft een oppervlakte van 33.843 km² (Nederland 41.543 km²) en telt 3,5 miljoen inwoners (NL: 17 miljoen), waarvan een aanzienlijk deel in het buitenland verblijft als seizoenarbeider. De meerderheid van de bevolking leeft op het platteland, maar de tendens is dat de dorpen ontvolken. De bevolking is jong, 21 procent is onder de 15 jaar en slechts 12 procent is ouder dan 60. Vrijwel iedereen kan lezen.

Ondanks dat de meerderheid van de bevolking op het platteland woont, zijn er een paar grote steden met meer dan 100.000 inwoners. Dat zijn Chisinau, de hoofdstad, Tiraspol in (het oostelijke, in 1990 afgescheiden deel) Transnistrië, Balti in het noorden en Bender in het zuidoosten. Comrat is de belangrijkste plaats in Gagaoezië.

Er is een aantal etnische groepen. Driekwart is etnisch Moldaviër, dan volgen de Oekraïners (ca. 9%) en de Russen (ca. 6%). De Russen wonen voornamelijk in de steden.  5 procent van de bevolking is Gagaoeziër, 2 procent Bulgaar.

De Gagaoez is een Turks volk dat in Gagaoezië, een autonoom gebied in het zuiden, leeft. De mensen spreken Gagaoez, een Turks dialect. Ook de Bulgaren wonen voornamelijk in het zuiden

Landschap Moldavië

Moldavië heeft een glooiend landschap met vele grote en kleine rivieren, meren, akkers en bossen. Veel rivieren hebben indrukwekkend steile oevers, vanwege de uitholling van het onderliggende kalksteen. De heuvels maken onderdeel uit van het Moldavisch Plateau, dat een onderdeel is van de Karpaten. De hoogste heuvel, Balanesti, is 430 meter hoog. Het grootste deel van Moldavië ligt tussen de rivieren de Nistru en de Prut. De Prut vormt de westelijke grens, hij komt samen met de Donau om uit te monden in de Zwarte Zee. De Donau is ook (over een lengte van 480 meter) grensrivier, hier ligt de kleine haven van Giurgiulesti.

De Nistru ligt in het oosten en komt ook uit in de Zwarte Zee. Er zijn 3500 meertjes in het hele land, de meeste gemaakt door boeren voor de irrigatie, en om er vis en eenden te houden.

75% van de bodem is ‘zwarte aarde’ en zeer vruchtbaar. Naar het zuiden toe vermindert dat, maar er kunnen daar nog steeds zonnebloemen, druiven en steppegras groeien. Er zijn twee vegetatiezones: steppe en bos. Moldavië kent een rijke flora, er zijn 2300 soorten wilde planten, waarvan 13 procent op de lijst van zeldzame planten staat. 

Economie van Moldavië

Moldavië is een van de armste landen in Europa. De economie van Moldavië draait voornamelijk om landbouw. Naast de inkomsten uit de agrarische sector komt ook flink veel geld binnen door Moldaviërs die in het buitenland werken en een deel van hun inkomsten naar het moederland sturen.

Sinds 2014 zit de Moldavische economie in de lift. In 2016 jaar tekende Moldavië een handelsovereenkomst met de EU, die ervoor zorgde dat een groot deel van de Moldavische agrarische export naar de EU werd geëxporteerd. In 2017 bedroeg de economische groei 4,7%. Ondanks die groei kent de Moldavische economie nog veel problemen. Corruptie, bureaucratie, politieke instabiliteit en de grote afhankelijkheid van de agrarische sector, zijn daar maar een paar van. Bovendien heeft het land nauwelijks eigen energiebronnen en is voor energie daarom afhankelijk van het buitenland.

Cultuur Moldavië

De cultuur van Moldavië is een mix van Roemeense en Sovjet cultuur. De Latijnse wortels van de Roemeense cultuur gaan terug tot de tweede eeuw, toen de Romeinen Dacia koloniseerden.

Na de Romeinse terugtocht, in 271, werd de bevolking van het gebied beïnvloed door de culturen van het Byzantijnse rijk: de Slaven, de Magyaren en later de Ottomaanse Turken. Begin van de negentiende eeuw was er een sterke West-Europese invloed (met name uit Frankrijk) in de Roemeense literatuur en de kunst. Deze melange zorgde voor een rijke culturele traditie die zich doorzette in de volkscultuur.

Het Prinsdom Moldavië (1359-1859) had een eigen identiteit vanaf de veertiende eeuw, maar de culturele banden met Roemenië  waren sterk. Na 1812 werden de Oost-Moldaven (die in Bessarabië en Transnistrië  woonden) beïnvloed door de Slavische cultuur en vervolgens de Russische cultuur. Dat kwam door Russische immigranten.

Religie Moldavië

Het christendom komt het meest voor. Bijna 96% van de bevolking behoort tot de Roemeens- of Russisch Orthodoxe kerk.

In de Sovjettijd beperkte de regering de activiteiten van de Orthodoxe kerk (en de andere religies). Priesters werden bestraft als ze de mis deden. Veel orthodoxe kerken en kloosters werden vernield of kregen een andere bestemming als warenhuis, school of bibliotheek. Heimelijk bleven veel gelovigen hun godsdienst belijden.

Daarnaast zijn er kleine groepen die zich aangesloten hebben bij de Armeense Apostolische Kerk, de Zevendedags Adventisten, de Baptisten, de Pinkstergemeente en de Molokanen (een Russisch Orthodoxe sekte).

Weer en klimaat Moldavië

Moldavië heeft een mild landklimaat. De zomers zijn lang en warm met een maximum temperaturen van boven de 35 graden Celsius. De winters zijn kort, met kans op sneeuw, met een gemiddelde temperatuur in januari van enkele graden onder nul. In het noorden valt de meeste neerslag. De meeste neerslag valt in de lente, het weer kan dan stormachtig zijn. Hierdoor kunnen rivieren overstromen en stukken grond wegslaan. In de herfst is in het hele land doorgaans droog met een heldere hemel.  De beste tijd om Moldavië te bezoeken is tussen april en september.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Moldavi%C3%AB_(land)

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/md.html

https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/ondernemen-moldavie

https://koningaap.nl/moldavie-reizen/landinformatie-moldavie