Het is een jaar geleden dat onze laatste nieuwsbrief is uitgekomen. Een roerig jaar, waar Moldavië nauw betrokken is geraakt bij de oorlog in buurland Oekraïne en de spanning van een mogelijke Russische invasie heel erg werd gevoeld. De arme Moldaviërs hebben uiterst gastvrij vluchtelingen opgevangen, gehuisvest en gevoed en doen dat nog steeds. We zijn blij dat we hen in deze moeilijke tijden kunnen ondersteunen.
Crisis, ook in Moldavië
Het zijn moeilijke tijden, in Nederland, maar zeker ook in Moldavië. De oorlog in Oekraïne beïnvloedt het leven in Moldavië, er zijn nog bijna 100.000 vluchtelingen in het land en een groot deel van de import vanuit Oekraïne en Rusland is stil komen te vallen. Brandhout en kolen zijn bijna niet te betalen en het gas komt uit Rusland, via Oekraïne: onzeker en heel erg duur. Daarnaast is er een stevige pro-Russische oppositie bezig de sfeer in het land te verzieken en het vertrouwen in president Maia Sandu te ondergraven (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2452303-pakken-cash-en-betaalde-demonstranten-moldavie-vreest-russische-inmenging)
De Moldaviërs maken zich op voor een koude winter. Hoewel ook daar de opwarming van de aarde merkbaar is, zijn temperaturen van 20 graden onder nul geen uitzondering. Wel blijft het dikke pak sneeuw de laatste jaren uit, wat jammer is, want sneeuw isoleert.
Stichting Holland-Moldova kan niet anders dan zich inzetten voor de bevolking van Moldavië en gelijktijdig ook voor de Oekraïense vluchtelingen die zij opvangen. We sturen geld waarmee voedsel en brandhout gekocht kan worden. En omdat we inmiddels in Nederland een mooie samenwerking hebben met Stichting GAiN (www.gainhelpt.nu), hebben we nu ook weer de mogelijkheid om hulpgoederen te versturen. Op 13 december zal er nog een vrachtwagen vanuit Sleeuwijk vertrekken met bestemming Balti, en daarvoor kunnen nog hulpgoederen worden ingeleverd.
Wij zoeken vooral dekens, winterslaapzakken, dikke winterjassen en goede schoenen. Thermokleding en elektrische dekens zijn ook heel erg welkom.
Voedsel en brandhout willen we ter plaatse kopen, daarvoor sturen we geld.
En een relatie in Zwartsluis (Erna Kiers) is bezig om 20 ton aardappels te kopen. Misschien in Nederland, waar de prijzen lager liggen, maar dan wordt het transport duurder, of in Moldavië, waar de prijzen hoger zijn. In beide gevallen zal de kiloprijs op bestemming rond de 50 Eurocent liggen, €10 voor een zak van 20kg.
Het bestuur van Stichting Holland-Moldova dankt u hartelijk voor uw medeleven, gebeden en giften. We zijn graag bereid om over het werk in Moldavië te komen vertellen in uw kerk, vereniging of groep. Neemt u vooral contact met ons op als u vragen of ideeën heeft!